Askespredning i Bergen

Askespredning i Bergen

Av Paul Andreas Dahl

5. august 2024

Askespredning ble tillatt i Norge i 1997, men til tross er det fortsatt en forholdsvis uvanlig praksis.

Antallet som velger askespredning har økt sammenlignet med tidligere år, men det er fremdeles mange som foretrekker å ha en gravplass.

Vi ser at for mange er det viktig å ha et sted som er sterkt forbundet med dem vi har mistet.

Paul Andreas Dahl, byråleder

Flere som velger å spre asken

De siste årene har antall som velger askespredning økt, med 530 i 2019, 862 i 2020 og 867 i 2021.

I 2022 ble 926 urner utlevert til askespredning av totalt 21 911 kremerte. I Bergen var tallet 88 av 2 397. I 2023 økte tallet i Bergen til 140 av 2 506 – Kirken.no (PDF).

Dette viser at selv om askespredning er en mulighet og det blir mer og mer populært, foretrekker mange fortsatt å ha en gravplass som et fysisk sted for minne og refleksjon.

Hvor kan du spre aske?

Det er tidligere skrevet om at “nesten alle søknader om askespredning etter avdøde bergensere ble innvilget”, og hvor det vanligste er søknader om å spre asken på sjøen.

Det finnes flere regler for egnede steder for askespredning. Asken kan spres både på land og i vann, men området må ha et tilstrekkelig øde preg for at asken skal bli tatt opp i naturen og ikke finnes senere.

Det betyr at sjøen gir gode muligheter for å kunne få søknaden om askespredning godkjent. Bykjernen, Byfjellene og hyttefelt vil få avslag.

Slik søker du

Å søke om askespredning kan gjøres på to måter. Du kan søke for deg selv (om du er over 15 år), eller søke for avdøde dersom du har dokumentasjon på at avdøde ønsket askespredning.

Det kan være utfordrende å finne riktig tid og sted for en samtale om døden, men dette vil være viktig for å få den dokumentasjonen som trengs. Søknaden sendes til Statsforvalteren i det fylket hvor asken skal spres. Dette kan vi i Dahls begravelsesbyrå hjelpe deg med.

Vi forstår at det å miste noen er en av livets største utfordringer. Vi er her for å støtte deg gjennom denne prosessen, og vi kan hjelpe deg med alle aspekter av askespredning, fra søknad til gjennomføring. Vi vil sikre at alt blir gjort i henhold til dine og avdødes ønsker, og at minnene blir ivaretatt på en verdig og respektfull måte.

Om du har spørsmål eller trenger veiledning, er du alltid velkommen til å ta kontakt med oss.

Sammen finner vi den beste måten å minnes dine kjære på.

Relaterte artikler