Musikalsk minnemarkering på allehelgensdagen

Musikalsk minnemarkering på allehelgensdagen

Av Paul Andreas Dahl

18. oktober 2023

Den første helgen i november samles mange nordmenn i kirker over hele landet for å markere Allehelgensdag. Denne tradisjonsrike markeringen skal minnes de døde og har dype røtter i kristen tro og dermed norsk kultur.

Hvorfor markeres Allehelgensdag?

Allehelgensdagen er en av de eldste kristne skikkene og var opprinnelig ment å minnes martyrene, dem som ga sitt liv for sin religiøse tro eller for en spesiell sak knyttet til denne. Martyrene var helter som hadde ofret alt og som dermed fortjente en spesiell plass i den kristne kollektive hukommelsen. Allehelgensdagen kom altså i tillegg til de helgenene som har sin egen minnedag, slik olsokdagen skal hylle Olav den hellige.

Siden oppstod også behovet for å minnes samtlige av de navnløse kristne som var gått bort, og denne markeringen har i Norge i større og større grad knyttet seg til Allehelgensdag. Allehelgensdag ble dermed en markering som ga anledning til å minnes familie og venner som har gått bort, og søke trøst og fellesskap i tider med sorg og savn.

 

En viktig markering for mange

På kirkegårder over hele landet ser vi spor av markeringen av Allehelgensdag. Mange av oss velger å markere dagen ved å tenne lys og pynte gravstedene til nære og kjære som har gått bort. Dette symboliserer minnene, kjærligheten og tilknytningen vi har til dem vi har mistet, helt i tråd med hva Allehelgensdag er blitt.

 

Kirker over hele landet holder åpent og holder spesielle minnegudstjenester på Allehelgensdag. Der blir navnene til alle menighetens medlemmer som har gått bort det siste året lest opp. Slik får mange en mulighet til å reflektere over livet, samtidig som man sammen med andre kan dele alle følelsene som sorg og savn kan romme.

Allehelgensdag er derfor ikke bare en dag for tristhet og vemod, men også en dag for fellesskap og takknemlighet for de øyeblikkene og menneskene vi har hatt og har i livet vårt.

 

Vi arrangerer allehelgenskonsert

Musikk kan vekke minner og følelser, og kan dermed være en god trøst i en tung tid. Under høytider kan savnet etter noen vi har mistet bli ekstra stort. Derfor har vi i Dahls i flere år arrangert minnekonserter på Allehelgensdagen for alle som har mistet noen i løpet av året.

Vi setter stor pris på tilliten som blir gitt oss når noen velger å bruke oss som byrå, og ønsker derfor å vise at vi ikke tar lett på denne tilliten gjennom å gi alle en mulighet til å komme sammen i minner, sorg og savn, og i fellesskap lytte til flott musikk i høytidelige omgivelser.