Sorg og glede i julen

Sorg og glede i julen

15. november 2022

Det kan være spesielt tøft å håndtere sorg i høytidene. I julen oppleves savnet ekstra stort for mange. Det er imidlertid noen ting du kan gjøre for å oppleve glede i juletiden og samtidig minnes dine kjære.

Sorg i julen

Ved høytider er det mange som kjenner på det å måtte håndtere julen uten sine kjære. Spesielt den første julen etter et dødsfall kan være vanskelig. Julen er en høytid preget av tradisjon, familie og gode minner. Derfor kan savnet bli ekstra stort ved at en person ikke er der lenger.

Om du føler et ekstra savn når det nærmer seg jul og i romjulen er det viktig at du er tydelig med de rundt deg om hva du har behov for. Noen ønsker fellesskap og god prat, mens andre helst vil være i fred.

Det er også viktig at du tar hånd om deg selv i tillegg til de rundt deg. Omsorgspersoner kan være en støtte for andre, men de kan også glemme seg selv. Det er ikke egoisme å tenke på seg selv først. Det er heller klok egenomsorg.

Det aller viktigste er å sette ord på følelser ved å være åpen og snakke om det. For de aller fleste vil det føles godt, uansett om man snakker med kriseteam, begravelsesbyrå, familie eller venner.

 

Glede i julen

Selv om romjulen kan være vanskelig, er det også viktig å kjenne på glede. Her har vi samlet noen råd.

  • Tenk nøye gjennom juletradisjonene: Se om det er enkelte ting du ønsker å gjøre annerledes. Det kan for eksempel være julemusikk, pynt, mattradisjoner eller andre ting som du pleier å gjøre i julen. Hva med å skape nye tradisjoner som gir deg ekstra glede?
  • Ta med familie og venner på råd: Familien er sammen i sorgen og det er smart å ta med seg familien for å finne ut hva man ønsker å gjøre i julen.
  • Ta vare på deg selv: Gjør ting som får deg til å føle deg bedre. Hold deg aktiv og få i deg nok søvn. Tillat deg å le selv om du kjenner på sorgen.
  • Fortell de gode historiene: Ved å snakke om personen du savner og dele noen fine historier kan det bli et fint øyeblikk. Det er en fin måte å minnes den avdøde og snakke ut om sorgen.
  • Skap julestemning ved graven: Du kan fortsatt gjøre stas på avdøde ved å pynte rundt graven med blomster, kranser, lys og julepynt. Gjør det koselig å komme til graven.

 

Hvordan støtte personer i sorg

Det er ikke alltid like lett å vite hva man skal si for å støtte pårørende. Det er ikke mye som skal til for å få berørte til å føle seg bedre. For noen er det for eksempel fint å bare tilbringe tid sammen.

Her er fire enkle tips for hva du kan gjøre:

  • Gi praktisk hjelp: Dette er et lite grep, men som kan gi og bety mye. Kom med ferske boller, rundstykker eller kaker. Du kan også lage middag, hjelpe til med julepynt eller måke snø.
  • Sett av tid til besøk og omsorg: Vær sammen med den og de som sørger. Det gjør godt å vite at noen er der og det vil være lettere å snakke om følelsene man kjenner på.
  • Møt dem med åpenhet og respekt: Vis medfølelse og nærhet uten å ta styring i situasjonen.

Trenger du noen å snakke med i julen?

Det hjelper alltid å snakke med noen og det finnes steder der du kan henvende deg:

Har en av dine nærmeste gått bort? Vi er tilgjengelig hele døgnet og kan hjelpe deg raskt. Kontakt oss, så blir vi enige om veien videre.