Å håndtere sorg etter et tap

Å håndtere sorg etter et tap

20. mars 2025

Sorg er en naturlig reaksjon på å miste noen som har vært en viktig del av livet vårt. Den kan ikke behandles som en sykdom som kan kureres med enkle midler. I tiden etter et dødsfall vil sorgen manifesteres på ulike måter, avhengig av hvem vi er, og hva vi har opplevd sammen med den avdøde. I denne perioden kan det være vanskelig å vite hvordan man skal forholde seg til sorgprosessen, men det er viktig å huske at vi alle reagerer forskjellig, og at sorgen tar den tiden den trenger.

Hvordan kan sorgen arte seg etter et dødsfall?

Når vi mister noen vi er nær, kan sorgen være overveldende. Hvordan den oppleves, er svært individuell, og det finnes ikke en «riktig» måte å sørge på. Det er vanlig å oppleve en bølge av følelser – fra sorg og smerte til lettelse og til og med takknemlighet for det man har delt. Mange kan kjenne på et behov for å uttrykke det de ikke fikk sagt, eller anger for ting som ikke ble gjort. Uansett hva som dukker opp, er det et tegn på at livet vårt har blitt fundamentalt endret.

Sorgreaksjonene kan være alt fra angst, sinne og skyldfølelse til mer uventede følelser som lettelse eller til og med likegyldighet. Dette er alle normale følelser som kan oppstå etter et tap, og ingen reaksjon er for unormal.

Det er også vanlig ha problemer med søvn, hukommelse eller konsentrasjon, samt at man kan trekke seg sosialt tilbake for å bearbeide følelsene sine på egenhånd.

 

Hvordan dele sorgen med andre?

Sorg er en prosess som tar tid, og den kan være lettere å bære når man har noen å dele den med. Det kan også være vanskelig å vite hvordan man skal snakke om sorg og døden. Mange synes imidlertid at det er vanskelig å åpne opp for de rundt seg. I slike tilfeller kan det være lettere å søke støtte fra profesjonelle eller grupper som er vant til å håndtere slike følelser. Det finnes flere organisasjoner og tilbud som kan hjelpe den som sørger med å finne utløp for sine tanker og følelser.

 

Å håndtere sorgen på egenhånd

I den tidlige fasen av sorgarbeidet kan det være nyttig å være åpen for følelsene som kommer, og la deg selv sørge på din egen måte. Det er helt naturlig å kjenne på et stort behov for å bearbeide minner om den avdøde, og å snakke med de nærmeste om de fine stundene man har delt sammen.

Det er viktig å minne seg selv på at det også er lov å ta en pause fra sorgen. Gjenoppta aktiviteter som jobb eller skole, eller vær med mennesker som får deg til å smile. Selv om du sørger, trenger du ikke gå med dårlig samvittighet for å ha gode stunder.

Husk at det ikke finnes en fasit på hvordan sorg skal oppleves. Det er helt normalt å reagere på forskjellige måter, og de som ikke er i sorg, kan ha vanskeligere for å forstå hva du går gjennom. Det kan være godt å søke støtte fra andre som er i samme situasjon.

 

Profesjonell hjelp til sorgbehandling

I tillegg til å ha støtte fra venner og familie, kan det være nyttig å få profesjonell hjelp til å bearbeide sorgen. Mange menigheter tilbyr samtaler eller gruppetilbud for de som er i sorg, og det finnes også spesialiserte organisasjoner som kan bistå. Fransiskushjelpen, for eksempel, har flere tilbud for sorgbearbeiding, og noen kommuner tilbyr lignende støtte.

Hvis du har helseforsikring, kan du få støtte til samtaler gjennom tilbud som Sorgstøtte, som gir muligheten til å snakke med en profesjonell uten å måtte gå via fastlegen din. Slik hjelp kan være en god løsning for de som ønsker å få bearbeidet sorg på et trygt og lavterskel nivå.

Er dødsfallet knyttet til en sykdom, kan også organisasjoner som Kreftforeningen eller Norsk forening for slagrammede være til stor hjelp. De tilbyr ikke bare informasjon, men også støtte gjennom fellesskap med andre som har opplevd lignende tap.

Ved å bruke ressursene rundt oss kan vi gjøre sorgen litt lettere å bære. Samtaler med fagpersoner, støttegrupper eller til og med å bruke hjelpemidler som snakkekort kan gi oss en mulighet til å uttrykke det som er vanskelig å sette ord på.

 

Les også om hvordan man kan snakke om døden her

Relaterte artikler