Siste hilsener med begravelsesblomster

Siste hilsener med begravelsesblomster

Av Paul Andreas Dahl

15. april 2024

I en tid av sorg og avskjed, står blomster som et sterkt symbol på kjærlighet og minnet. De formidler følelser og tanker når ord alene ikke strekker til.

Sammen med blant annet Irene Valde Erdal, blomsterdekoratør hos Blomsterhuset Eftf. og Kåres blomster, leverer vi blomsterdekorasjoner til gravferdsseremonier som kan bety mye for de pårørende.

Symbolikken i blomstene betyr mer

Irene har jobbet som blomsterdekoratør i over to tiår, og viet en god del av sitt liv til kunsten bak blomsterdekorasjoner. Hun opplever at der noe har endret seg er det og mye som er likt.

– Det vi lager nå er veldig likt det vi lagde for 50 år siden, bare med noen små justeringer. På form er det stort sett klassisk, men det er fargevalg og konkrete blomster som betydde noe spesielt som kan bety mer i dag, hvis det var en som var veldig glad i den blomsten eller en annen.

Hun påpeker at selv om noen tradisjonelle symboler, som korsets form på kistepynt, har mistet sitt opprinnelige fokus, er det viktigere nå med det personlige valget.

– Det blir mer og mer et personlig uttrykk. Det er ingen blomster som er begravelsesblomst lenger.

– Nå bruker vi alt. Før var det gjerne røde roser for kjærlighet, eller hvite liljer for renhet. I dag blir det mer av personlig symbolikk og jeg merker at det er viktig at det skal bety noe for de nærmeste, eller at det har hatt en spesiell betydning for den avdøde.

Med den økende digitaliseringen har også blomsterbedriften tilpasset seg. De som deltar i seremoniene har mulighet til å bestille blomster gjennom minnesider og få dem levert rett til seremonien. Dette gir også Irene en god mulighet til å harmonisere de ulike blomsterdekorasjonene.

– Minnesidene med link til bestilling av blomster har jo gjort at vi leverer flere blomster til seremoniene. Det som er fint med det er jo at vi kan lage det i harmoni med hva familien har bestilt, da blir det veldig gjennomført og fint pyntet.

Videre forteller hun hvordan det ikke er noe dyrere å bestille blomster gjennom minnesidene.

– Og vi kan jo levere alt, hvis man ønsker en enkel rose, så kan du få en enkel rose. Vi har ingen minimumspris, så du kan være med å styre selv hva du vil sende og hvor mye det skal koste.

Irene Valde Erdal, blomsterdekoratør.

Ikke nødvendigvis at kortreist er bedre

Irene er opptatt av å finne balansen mellom estetikk, funksjonalitet og miljø, og hennes arbeid bidrar til å forme en mer bærekraftig fremtid for blomsterdekorasjoner.

Hun forklarer hvordan det norske markedet, på grunn av høye produksjonskostnader, ikke alltid kan konkurrere med det internasjonale markedet når det gjelder blomsterproduksjon.

– Det er ikke nødvendigvis slik at kortreist er mer miljøvennlig. Selv om vi også inkluderer lokale blomster der det er mulig, er realiteten at rosene våre og andre blomster kommer fra steder som Nederland og Kenya.

Import av blomster fra land som Kenya kan ofte være mer miljøvennlig enn lokal produksjon, takket være de naturlige ressursene som lys og varme. Dette er ikke bare en praktisk løsning, men også en del av en større strategi for å tilby arbeid i utviklingsland gjennom tollfrie leveranser.

Et unikt yrke

Gjennom nå 24 år i bransjen har Irene utviklet en imponerende ferdighet og sensitivitet for sitt håndverk, med de siste syv årene fokusert spesifikt på sorgbinderi til begravelser. Irenes engasjement for miljøvennlighet og innovasjon kommer også til uttrykk gjennom hennes mesteroppgave.

– Jeg tok mesterbrevet i fjor der jeg fokuserte min problemstilling mot nedbrytbart binderi. Den handlet om hvordan vi skal møte fremtidige krav om nedbrytbart og miljøvennlig sorgbinderi. Der vi har en vei å gå i dag, men det finnes muligheter.

Dette unike yrke har tillatt henne å møte mennesker gjennom noen av livets mest utfordrende øyeblikk, ved å skape betydningsfulle blomsterarrangementer.

– Nå har vi et veldig godt samarbeid med byrået, og de har en enorm erfaring og kunnskap om ikke bare sorg, men også blomster og hva som er fint. Men det hender også at noen vil snakke direkte med meg for å være mer involvert, og har gjerne mer spesifikke ønsker.

Irene forteller at hun har sett flere ønsker opp gjennom.

– Jeg har laget sorgbinderi formet som bamser, biler, sommerfugler og hester. Det er ingen regler for hva man kan og ikke kan gjøre. Og hvis vi fysisk kan gjøre det, så får vi det til. forteller hun.

Dette reflekterer en viktig påminnelse om at i hjertet av sorg og tap, ligger det også skjønnhet og håp – vakkert representert gjennom valget og arrangementet av begravelsesblomster.