Skikker, tradisjoner og hva som forventes i en tradisjonell begravelse

Skikker, tradisjoner og hva som forventes i en tradisjonell begravelse

Av Paul Andreas Dahl

24. mars 2023

Begravelser og begravelseseremonier har en lang historie med tradisjoner og skikker. Det kan likevel være vanskelig å vite akkurat hvordan man skal oppføre seg i en slik situasjon. Dette da det for mange er vanskelig å snakke om nettopp døden. Her er noen ofte stilte spørsmål om begravelsesskikker og -tradisjoner.

Hva bør jeg ha på meg?

Svart er den mest tradisjonelle fargen å bære på en begravelse, men i dag aksepteres det ofte at man bærer andre farger. Det viktigste er at du velger klær som viser respekt for de pårørende og den avdøde.

 

Bør jeg sende blomster eller gi en gave?

Du kan gjerne sende blomster til seremonien, dersom du føler det er naturlig for deg. Det er ikke forventet, men er en hyggelig gest for de etterlatte. Mange skriver i dødsannonsen at de i stedet for blomster ønsker donasjoner til en veldedig sak som avdøde brydde seg om. Da er det det som er det rette å gjøre.

Vår blomsterbutikk ligger samlet på en side med minnesider og dødsannonser. For å bestille søker du etter avdødes navn og trykker på blomsterikonet. Blomstene blir automatisk sendt til riktig seremoni/etterlatte uten at du trenger å måtte huske tid eller sted. På samme side kan du sende donasjoner. De etterlatte vil uansett får en oversikt over hvem som har sendt blomster, og hvem som har sendt donasjoner.

 

Hva skal jeg si til de pårørende?

Det viktigste du kan si til de pårørende er at du tenker på dem og føler med dem i denne tiden. Du kan også fortelle noen minner du har om den avdøde eller uttrykke dine tanker om hva de har betydd for deg.

 

Hvem skal man delta på en begravelse for?

Det er vanlig å delta på en begravelse for en nær venn eller familie, selv om det også er vanlig å delta på en begravelse for en kollega eller bekjent.

Generelt sendes det ofte ut invitasjoner til begravelser, men en bør delta på en begravelse hvis man føler at det er det rette å gjøre, enten for å støtte de etterlatte eller for å vise respekt for den avdøde.

 

Hvem holder begravelsestaler?

Begravelsestaler holdes som regel av familien, nære venner, eller en profesjonell gravferdstaler. Om du skal holde minnetalen selv er det vanlig å ta med historier og minner som gir en følelse av den avdødes liv og personlighet.

 

Hvor skal man sitte i kirken?

De nærmeste etterlatte sitter fremst i kirken. Øvrige som kommer i seremonien kan sette seg der det er ledig. Det er ikke viktig hvilken side av kirkerommet man setter seg på.

Uansett hvilken tradisjon eller skikk man følger ved en begravelse, er det alltid viktig å respektere de pårørende og deres valg. Dette inkluderer å følge deres instruksjoner og å vise empati og omsorg i en tøff tid.

Hvis du vil se flere ofte stilte spørsmål om skikker og tradisjoner ved en begravelse, eller har ytterligere spørsmål, kan du besøke vår FAQ-side for mer informasjon.